Okçuluk
Kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalı. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları’nda olimpik programa alınmış, 1972’den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931’de kurulan ve halen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk F Federasyonu (FITA – Fédération Internationale de Tir a l’Arc) okçuluk dalında en büyük otoritedir.
Branşın Amacı
Sporcuların çeşitli mesafelerden iç içe sarı, kırmızı, mavi ve siyah renklerle tasarlanmış halkalardan oluşan hedefi merkezden vurarak en yüksek puanı almak amacı ile mücadele ettikleri bir spor dalıdır. Bu spor dalında sporcular rakiplerinden çok kendileri ile mücadele eder. Her atışta daha iyisini yapmaya çalışırlar.
Sporcu Özellikleri
Bu spor dalında fiziksel özelliklerden bahsetmek pek anlamlı değildir. Farklı fiziksel özelliklere sahip bir çok başarılı sporcu vardır. Bu spor dalında en önemli özellikler koordinasyon, dikkat ve nişan alabilme yeteneğidir.
Branş Kategorileri
Bu spor branşında kadınlar ve erkeklerde ayrı ayrı olmak üzere toplamda 4 yaş kategorisinde yapılır. Bunlar sırasıyla şöyledir; Minikler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler. Klasik Yay ve Makaralı Yay sporun iki farklı kategorisini oluşturur.