Yukarı Çık
b

Blog

Spor Çalıştayı Kocaelinde Yapıldı

 

Sağlıklı Spor İçin Sivil Toplumla İş Birliği Çalıştayı, Öncü Gençlik ve Spor Kulübü tarafından alandaki uzman akademisyenlerin katılımıyla yapıldı. İki günlük çalıştay sonunda ise bir çalışma raporu yayınlandı. Raporda, imam hatip okullarındaki öğrencilerin beden eğitimi derslerinin daha verimli ve daha sağlıklı olabilmesi anlamında ders sayılarının artırılması hususunda öneride bulunuldu.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle gerçekleştirilen çalıştay, 23-24 Ekim 2021 tarihinde Kocaeli’nde gerçekleştirildi. İki günlük programda spor alanındaki akademisyenler, beden eğitimi öğretmenleri ve gençler çeşitli başlıklardaki görüşlerini ortaya koydu. Yapılan çalışmalar sonucunda ise 25 maddeden oluşan bir çalışma raporu yayınlandı.

Doğa sporları öncelikli

Pandemi sonrası sporda yaşanan etkilerin ele alındığı çalıştay raporunda, spor faaliyetlerinin içeriğinin yeniden belirlenmesi, ferdi ve takım sporlarının daha çok doğa sporları olarak hayatımızda yer edinmesi önerildi. Bu süreçte sporcuların hareketsiz yaşamdan dolayı beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaşandığına dikkat çekilirken, antrenman programlarının gözden geçirilmesi ve sağlıklı beslenmenin önemi konusunda çalışmalar yapılmasının altı çizildi. Pandemi sonrasında zeka oyunlarının öne çıktığı tespitinde bulunulan raporda “Bireylerin ve toplumun hayatının daha sağlıklı devam etmesi için zihinsel antrenman imkanı sağlayan yeni oyunların anlatılması ve uygulanması öngörülmektedir” denildi.

Yerel yönetimler sorumluluk almalı

Yerel yönetimlerin 3-5 ve 5-7 yaş arasındaki çocukların hareket eğitimine katkı sunmak için sorumluluk üstlenmesi ve imkanlar sunması istenen raporda, bu anlamda spor kulüpleri ve STK’lar ile birlikte işbirliği içinde yatırımlarını sahaya yansıtmaları öngörüldü. Ailelerde ise sporla ilgili önyargıların kırılması, bu konuda ailelere eğitimlerin verilmesi, çocuklarını bir spor branşına yönlendirmeleri noktasında teşvik edilmesi tavsiye edildi.

Çevreye duyarlı spor şart

Raporda, gönüllülük kapsamında gençlerin ilgi çekici, farklı branşlara ve etkinliklere yönlendirilmesine dikkat çekilirken, “Kişilerin içinde bulundukları ortam ve doğal koşullara göre spor faaliyetlerine yönlendirilmesi hususunda çalışmalar yapılmalıdır. Doğal afet, ilk yardım, arama kurtarma gibi alanlarda öğrenciler bilgilendirilerek bu tür konulara eğilimleri sağlanmalıdır” denildi.

Çevreye duyarlı bir spor anlayışıyla faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin tüm toplumumuz ve geleceğimiz için bir sorumluluk olduğu ifade edildi.

 

Spor politikası belirlenmeli

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı, federasyonlar, üniversiteler ve STK’lar arasında istişare toplantılarının gerçekleştirilerek protokollerin imzalanması; bu protokoller dahilinde sporcu ve spor kuruluşlarıyla faaliyetlerde bulunulması gerektiğine dikkat çekilen raporda, spor politikası oluşturulmasının gerekliliği üzerine bir çağrıda bulunuldu. “Ortak tüm kurumlar aracılığıyla toplumsal fayda amaçlı uzun soluklu ve sürdürülebilir spor politikalarının belirlenmesi elzemdir. Bu spor politikalarının okul öncesi dönemden başlayarak hayatın bütün dönemlerini kapsayacak şekilde olması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Dünya şampiyonları çıkarmak istiyoruz

İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından program, Öncü Spor Başkanı Hüseyin Kara ve Kocaeli Başkanı Resul Temel’in açılış konuşmasıyla başladı. Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmenşen de katılımcılara hitap etti. Öncü Spor hakkında bilgi veren Hüseyin Kara, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği çatısı altında kurulan Öncü Gençlik ve Spor Kulübünün 13 branşı ve 67 kulübü ile çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Öncelikli hedeflerinin imam hatip liselerindeki lisanslı sporcu sayısını artırmak olduğunu kaydeden Kara, “Bununla birlikte amacımız ahlaklı, disiplinli, insanlara karşı sevgi dolu ancak rakibe karşı dirençli sporcular yetiştirmektir. Sonuç olarak, sporu tüm topluma yaymak, gençlerimiz arasından Türkiye şampiyonları ve dünya şampiyonları çıkarmaktır” dedi.

Spor ve gönüllülük ele alındı

Eğitimci İbrahim Aydınlı moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. Bilge Donuk, Okul Sporlarının Yönetimsel Açıdan Değerlendirilmesi başlıklı sunumunu yaptı. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kürşat Sertbaş, konuşmasında Spor ve Rekreasyon Organizasyonlarında Gönüllü Yönetimini ele aldı. Gelişim Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kubilay Çimen, Hareket Eğitiminin Topluma Yansıması, Kocaeli Üniversitesi Spor Yöneticiliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Atalı da Spor Ekosistemi üzerine bir konuşma yaptı. Spor yazarı Fatih Doğan ise, Antrenör ve Sporcu Gelişiminde İletişimin Önemini anlattı.

Hareket kültürü, STK ve cami

Çalıştayın ikinci gününde ise TÜGVA Spor Koordinatörü Mahmut Talha Sağlıklı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Şube Müdürü Ziyaülhak Sarıgül birer konuşma yaptı. Öncü Spor Başkanvekili Zafer Şahinoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) Başkanı Ömer Faruk Terzi, STK’ların kulüp çalışmalarının stratejik planları üzerine bir sunum yaptı. Yazar Halit Bekiroğlu, Hareket Eğitimi, Üsküdar Müftüsü Esad Yapıcı da Cami ve Spor üzerine konuştu.

Yuvarlak masada müzakere

Çalıştayın önemli bir kısmını ise 50 ilden gelen beden eğitimi öğretmenlerinin ve gençlerin katılımıyla düzenlenen yuvarlak masa toplantıları oluşturdu. Eğitimciler 8 ayrı masada sporda eğitim, salgın sonrası spor, değerler eğitimi ve spor, STK’ların ve yerel yönetimlerin spora katkıları üzerine müzakerelerde bulundu. Toplantı boyunca dile getirilen önerilerden bir sonuç raporu hazırlandı. Sözkonusu öneriler, Öncü Spor’un önümüzdeki dönem yapacağı faaliyetlerde de yol gösterici olacak.

Yorum Yap